Wat een POWERVROUW Tia uit Motherwell. - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Jeanne Kuppeveld - WaarBenJij.nu Wat een POWERVROUW Tia uit Motherwell. - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Jeanne Kuppeveld - WaarBenJij.nu

Wat een POWERVROUW Tia uit Motherwell.

Door: Jeanne

Blijf op de hoogte en volg Jeanne

28 Februari 2024 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth

Hallo Lieve allemaal,

Daar zijn we weer.

Donderdag 22-02.

Vandaag hebben we met Tia afgesproken in haar nieuwe kantoor te Motherwell.

We schrijven hierboven Tia de powervrouw uit Motherwell,nou dat is ze Echt nog steeds,ondanks haar gezegende leeftijd van 86 jaar.

We hebben afgesproken om 10.30u daar te zijn,eerst even wat zoets voor bij de koffie(Tia zorgt voor iets hartigs)halen.Dan halen we Imke op,die gaat ook met ons mee.

Wij zijn van de klok,om 10.30u op kantoor.

Wat fijn om Tia weer terug te zien na 4 jaar,en wat een Warm Welkom weer,HEERLIJK om haar weer te mogen/kunnen begroeten.

Er staat een tafel klaar met bordjes kopjes wat lekkers etc,dan maken we kennis met 5 social medewerksters van Tia,samen eten,drinken en praten we Heel Veel over wat de werkzaamheden in de Township van Motherwell inhoud voor deze Groep FANTASTISCHE mensen.

Geweldig wat ze allemaal doen,ze gaan op huisbezoek in de omgeving,wanneer ze zien dat er hulp nodig is wordt deze geboden.

Ook kan het voorkomen dat de politie contact opneemt met Tia,en dat hierna ook n huisbezoek gebracht wordt door de socialwerksters.

We krijgen het verhaal en foto’s van Abongile(die in het Transmissionhuis woont)te zien en horen,in de maand december kregen ze opdracht naar het huis te gaan,hier vonden ze Abongile in een schrijnende toestand.

Vanaf dat moment verblijft Abongile bij Thamsanqa,krijgt hier alle Liefde en verzorging die hij nodig heeft.

Gelukkig dat Abongile hier terechtgekomen is,het gaat hem nu Heel Goed,iedereen is zo Blij met hem.

Door zijn handicap is Louise op zoek gegaan naar een plek waar meer mensen wonen die speciale zorg nodig hebben,Gelukkig heeft ze n Fijne plek gevonden voor Abongile,waar hij kan zijn en verblijven met vele mensen zoals hij,en waar hij alle speciale hulp kan krijgen die nodig is voor hem.

Na n Hele tijd nemen we afscheid van elkaar,en zeggen tot ziens.

Daarna rijden we langs Nancy,waar we de telefoons afgeven van de Groningse studenten,die meegaan naar Welcome waar Peter en Daphne op dit moment verblijven.

Even dit en even dat,daar nog even aan,en dan brengen we Imke weer terug,want er moet tussendoor ook nog gewerkt worden.

Vrijdag 23-02.

Om 10.15u afgesproken Imke op te halen,om gedag te zeggen bij Samkelo en Ithemba.

Eerst rijden we naar Cheshire Home waar Samkelo een spel aan t spelen is met 5 andere mannen,het gaat erop er wordt flink op de tafel geslagen,en dan blijkt dat Samkelo verloren heeft en toch blijft lachen.

We vragen aan Samkelo wat we nog kunnen betekenen voor hem,dan haalt hij Markus erbij(de vertaler).Na even met elkaar gepraat te hebben is het al snel duidelijk,Samkelo’s soepkeuken ligt n beetje op z’n gat.

Wat kunnen we hierin betekenen?

Er wordt ons duidelijk gemaakt dat de nachtverpleegkundige die Nelisa(Nellie)heet Samkelo met regelmaat mee naar huis neemt,om samen met de buurkinderen soep,brood,etc te eten,wanneer er dat is.

Dan vraagt Samkelo ons,om samen met haar n afspraak te maken en te overleggen.Okay wanneer zullen we dat doen?Maandagmorgen om 7.00u is haar nachtdienst klaar,dan zal ze Zeker tijd voor ons vrijmaken om te kunnen overleggen.Toon en ik zijn maandagmorgen om 7.00u hier.Tot dan.

Imke zegt tot ziens bij Samkelo Markus en de andere cliënten.

Dan rijden we ook nog naar Ithemba om gedag te zeggen,Gezellig vandaag is t n relaxdag t is vrijdag,allemaal hebben ze eigen kleding aan,ziet meteen Heel Anders uit.Andere dagen heeft iedereen t zelfde uniform aan.

Nog even langs de keuken,de kokkinnen tot ziens zeggen.

Dan gaan we met Imke even nog wat eten,en brengen Imke daarna weer naar huis,en morgenvroeg om 7.00u zijn we er weer,om samen naar Addo te gaan.

24-02.

Zaterdag.

Om 7.00u halen we Imke op.

Vandaag gaan we samen met Imke naar Addo dat was echt FANTASTISCH,al die dieren zo in de natuur PRACHTIG.

Om 15.00u rijden weer ri huis want om 17.00u hebben we beloofd mee naar de kerk te gaan van Thamsanqa.

Dat was echt FANTASTISCH om mee te maken,wat een krachtige energie,bidden,zingen,dansen.Om al die kinderen bij elkaar te zien,wat een Eenheid,Mooi zo samen een.

Na de dienst krijgen de kinderen altijd wat te eten,vandaag was het alleen brood,omdat er geen stroom was,load shedding,wat hier in elke regio n paar keer per dag gebeurd.Gelukkig weet iedereen van tevoren hoelang dit gaat gebeuren.

Dan begint t al donker te worden,en moeten we nog terugrijden,dit is geen pretje,dat doen we niet meer in de donker terug.

We brengen Imke terug,en gaan ook naar huis,morgen weer n nieuwe dag.

Zondag 25-02.

Vanmorgen komt Imke ons gedag zeggen,want ze rijd weer terug ri Kaapstad.We hebben een HEERLIJKE tijd samen gehad,Toon en ik vonden het Heel Fijn dat Imke nu met eigen ogen de kinderen,mensen(projecten)heeft ontmoet,gezien,waar wij het thuis regelmatig over hebben.Heel Fijn dat ze er nu ook n beeld bij heeft,ze gaf aan het Heel INDRUKWEKKEND te vinden.

BAIE DANKIE Dankjewel Imke voor jou tijd een SUPER tijd samen,wij hebben nog meer GENOTEN met jou erbij.

Ook hebben we vandaag een afspraak gemaakt om met Alle moeders,koks etc van Thamsanqa te gaan lunchen.Louise heeft n taxi busje geregeld,en n reservering gemaakt,waar we met z’n 22 e bij elkaar aan tafel zitten.

Om 11,45u is iedereen er,allemaal even hallo zeggen na 4 jaar(sommige hadden we al weer gezien).

Vorig jaar was Jessica hier,die heeft dit gedaan met de moeders van Under the Tree,deze hadden daar Zo van genoten,dat er nu nog over gepraat wordt dat zegt genoeg.

Alle moeders werken in hun eigen huisje,zien of horen elkaar nauwelijks,dit is echt zo’n moment van Samen GENIETEN.

Er werd wat afgepraat,gelachen en serieuze gesprekken,en HEERLIJK gegeten met z’n allen.

Een van de moeders:Ik was bang met corona dat jullie niet meer terug zouden komen,Gelukkig is corona voorbij en zie jullie zijn er weer.

Jullie weten niet wat dit Echt betekent voor ons,iets eten,wat je niet kent,iets bestellen wat je niet weet wat je krijgt.Het is EEN groot feest voor deze moeders,dit is de Mooiste dag van 2024,wordt gezegd.Heel Veel Hartverwarmende reacties,dan nog even een groepsfoto,en is de taxi weer daar,en gaat iedereen weer huiswaarts.Dankjulliewel allemaal het was SUPER.

De rest van de dag even lekker gewandeld,op tijd naar bed want de wekker staat morgen op 5.45u…………

26-02 Maandag.

Om 7.00u zijn we bij Cheshire Home waar Samkelo al door de gang sjeest met z’n rolstoel,een Warm Welkom op de vroege morgen hij lacht van oor tot oor.

Even later komt Nelisa(Nellie)en ook Markus erbij.

Ik vraag aan Samkelo wat/zijn bedoeling is wat de soepkeuken betreft,al snel legt Nellie uit dat Samkelo Heel Graag bij de kinderen uit de buurt is,en ze graag eten/ soep uitdeeld,Nellie geeft aan dat zij soep met brood maakt,en samen met Samkelo deze uitdeeld aan de buurtkinderen in de Township bij Nellie.

Oh nou beginnen wij het te snappen.En wat heb je dan allemaal nodig,en wanneer wil je dit graag gaan doen?

Nellie geeft aan dit alleen te kunnen doen wanneer ze vrij is van nachtdienst.We schrijven op wat er allemaal nodig is hiervoor,en spreken af donderdag 29 februari voor 13.00u bij Samkelo te zijn,en samen naar het huis van Nellie gaan,om daar soep mee te gaan maken,en daarna uit te delen aan de buurtkinderen.

Wat zijn er hier een paar Heel Blij gemaakt,met n Brede Lach zeggen we gedag tot donderdag tegen Samkelo Nellie en Markus.

Toon en ik rijden meteen door naar Green aecers,alle opgeschreven spullen bij elkaar halen voor Samkelo en Nellie,en ook meteen voor Ithemba 30 plastic nieuwe borden halen.

Dan komen we rond 16.00u weer terug,en maken nog n HEERLIJKE wandeling langs de zee,even uitwaaien.

Dinsdag 27-02.

Vandaag eerst naar Kleinskool Toon helpt de jongens mee waar kan,ik help mee met boterhammen smeren voor de mensen die aan de poort staan,allemaal krijgen ze wanneer ze n bon met nummer inleveren n boterham,en n kopje aanmaaklimonade.Even wat suiker erin,want de meeste mensen hebben nog niks gegeten.Er zijn mensen die al om 2.00u aan de poort staan om maar de eerste te kunnen zijn,wanneer de poort open gaat.

Wanneer we op Kleinskool klaar zijn meteen langs Ithemba,de borden en frisdrank afgeven,even iets anders dan yoghurtjes.

De kokkinnen zijn Zo Blij met deze nieuwe borden,kunnen ze weer even vooruit hiermee.

Woensdag 29-02.

Vanmorgen om 10.30u een afspraak met Tia gemaakt,ze woont in bij haar dochter Ireen,man en 2 kleinkinderen.

Tia heeft hier haar eigen slaap/zit/kantoor/douche ruimte,ziet er prachtig uit,en ook hier Alles achter slot en grendel.Zoals we al eerder vertelde gaat ze nog 2 keer in de week naar kantoor vol Liefde en Passie,waar geen rapport naar t gerecht gaat voordat t door de handen van Tia is gegaan,ze doet haar werk op haar tempo en tijd SUPER Tia,Alle Respect.

Sinds twee maanden mag( is het beter voor iedereen)Tia geen auto meer rijden,wat haar Heel ZWAAR valt,afhankelijk zijn,kijken wachten wanneer heeft iemand tijd om met jou naar de winkel te gaan,hoelang mag je naar de winkel.Waarom moet je naar die winkel,omdat ik dat wil.En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Dan is het 12.00u en zeggen we gedag tegen Tia,tot zaterdag.

We rijden langs de Willetstreet,de drilboor en schroefmachine ophalen,en meteen door naar Tinkertots waar gevraagd is enkele schilderijen op te hangen.

Aangekomen op de Willetstreet,waar Jessica druk aan t poetsen is,ook hier even gedag zeggen en n praatje mee maken,zoals altijd Gezellig.Geen boor en Geen schroefmachine,alles is in Welcome.

We vragen Barry wat nu?Die belt zijn neef Deon,die komt over drie kwartier ongeveer alles brengen wat we nodig hebben SUPER.

Wanneer we alles bij elkaar hebben gaan we ri Motherwell bij de Tinkertots wat kleine klusjes doen,en als dat klaar is nog wat boodschappen doen voor t avondeten,en is er alweer n dag voorbij.

De tijd vliegt voorbij.

Morgen gaan we soep koken,daarover n andere keer meer.

Heel Veel Lieve groeten voor jullie allemaal.

Liefs, Toon en Jeanne.

• 28 Februari 2024 - 21:23

Ria Van Bakel :

Jullie zijn goed en druk bezig leuk dat jullie het zo naar jullie zin hebben geniet er maar van de tijd vliegt lief en knuffel van ons [e-1f970][e-1f618][e-1f618]

• 29 Februari 2024 - 10:48

Diny En Mathijs Van Aar:

hoi hoi.

Weer een mooi verslag. jullie hebben echt een werkvakantie.

Fijn dat jullie dat zo kunnen die mensen te helpen.

Geniet ervan.

Groetjes uit Huisseling.

• 29 Februari 2024 - 11:30

Rikie En Ben:

Wel in jullie verslagen te lezen dat jullie niet voor niets daar zijn! Wat een vol programma!!!

En voor ons fijn dit te mogen volgen!

Goed te lezen dat ook jullie ervan genieten, houden zo, want de tijd vliegt!

Nog een fijne tijd en GROETJES!

Rikie en Ben

• 29 Februari 2024 - 12:33

Nel&Ruud:

Jeanne, Toon en Imke, wij lezen de verslagen van jullie goede werk graag en met belangstelling door.

Ga door met genieten en het een en ander te helpen op de rails te zetten.

groetjes uit Landhorst

• 29 Februari 2024 - 20:57

Anneke Stultiens, Sjaak Groen:

Dag Toon en Jeanne,

Nou zeg, wat een vol programma.

Leuk om te lezen wat jullie daar allemaal doen!!

Weer fijne dagen en tot het volgende verslag!

Liefs en groetjes,Sjaak en Anneke

• 29 Februari 2024 - 21:56

Gerard En Riekie Timmers :

Hallo toon en jeanne

Wat sjouwen jullie toch van hot naar her

Maar zo te lezen met veel plezier

En mooi dat imke daar een paar weken met jullie optrok

Geniet nog ff want de tijd vliegt voorbij

Groetjes uit uden

• 01 Maart 2024 - 21:12

Nico En Anja :

Hoi Toon en Jeanne !

Een overvol programma hebben jullie, maar daar genieten jullie dan ook weer heel veel van ! Wat zullen ze daar blij met jullie zijn ( wij ook hè ? )

Geniet van jullie tijd daar....want.. time flies !

Liefs van Nico en Anja..[e-1f970]

Verslag uit: Zuid-Afrika, Port Elizabeth

Beste Allemaal,

Hallo even voorstellen, ben Jeanne van Kuppeveld-Straatman en woon in Mill.

hebben van het opgehaalde sponsorgeld.

Heel veel groetjes,
Toon en Jeanne.

05 Maart 2024

De laatste dagen van 2024 in Port-Elizabeth.

04 Maart 2024

SA-NE SAMKELO en Nelly’s SOEPKITCHEN FANTASTISCH.

28 Februari 2024

Wat een POWERVROUW Tia uit Motherwell.

21 Februari 2024

Vandaag woensdag n dag niks doen.Lukt dat?

16 Februari 2024

Wat een INDRUKKEN,voelt na 4 jaar weer als Thuis.
Jeanne

Beste Allemaal, Hallo even voorstellen, ben Jeanne van Kuppeveld-Straatman en woon in Mill. In april 2008 heb ik via een stichting het dagcentrum ITHEMBA,in Port Elisabeth te zuid-Afrika leren kennen. Een dagcentrum waar dagelijks 44 geestelijk en lichamelijk gehandicapten kinderen van 6-18 jaar opgevangen worden,en te eten krijgen wat er thuis vaak niet is. Daar heb ik 5 weken vrijwilligerswerk gedaan,en was vanuit nederland de eerste vrijwilligster die daar kwam. Heb in die 5 weken HEEL VEEL kunnen doen en betekenen voor de kinderen en het dagcentrum, dankzij al die mensen die mij toen sponsor geld mee hebben gegeven, GEWELDIG, nogmaals DANK. Nu bijna een jaar later op 8 Februari, reizen Toon mijn man en ik samen af om weer naar Ithemba te gaan. Nu niet meer via de stichting maar op eigen houtje. Met eigen ogen gaan zien of alles nog goed werkt en aanwezig is wat in april 2008 gerealiseerd is, van het toen opgehaalde sponsorgeld. Ook deze keer zullen wij de kinderen van Ithemba extra eten en aandacht gaan geven. ter plekken gaan bekijken wat er HEEL HARD nodig is, of gemaakt en eventueel vervangen moet worden. We gaan kijken en doen wat er in onze mogelijkheid ligt. En bij terugkomst zullen wij net als vorige keer alle sponsors persoonlijk een impressie sturen van wat we allemaal gerealiseerd hebben van het opgehaalde sponsorgeld. Heel veel groetjes, Toon en Jeanne.

Actief sinds 17 Jan. 2009
Totaal aantal bezoekers 91926